Еврофинансиране за трансгранично сътрудничество в региона на Дунав

През пролетта се очаква да бъде обявен втори прием на проекти

С финансиране по транснационалната програма са започнали и доразвити няколко ключови за региона проекти като генералните планове за рехабилитация и поддръжка на фарватера и използване на втечнен природен газ за корабоплаване, създаването на мрежи за опазване на природата и разработване на общи методологии за оценка и управление на природния риск и др.
С финансиране по транснационалната програма са започнали и доразвити няколко ключови за региона проекти като генералните планове за рехабилитация и поддръжка на фарватера и използване на втечнен природен газ за корабоплаване, създаването на мрежи за опазване на природата и разработване на общи методологии за оценка и управление на природния риск и др.
С финансиране по транснационалната програма са започнали и доразвити няколко ключови за региона проекти като генералните планове за рехабилитация и поддръжка на фарватера и използване на втечнен природен газ за корабоплаване, създаването на мрежи за опазване на природата и разработване на общи методологии за оценка и управление на природния риск и др.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
С финансиране по транснационалната програма са започнали и доразвити няколко ключови за региона проекти като генералните планове за рехабилитация и поддръжка на фарватера и използване на втечнен природен газ за корабоплаване, създаването на мрежи за опазване на природата и разработване на общи методологии за оценка и управление на природния риск и др.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Авторът Васил Зарков е мениджър проекти за развитие в Българо-австрийска консултантска компания, член на БАКЕП
В одобрените транснационални проекти досега участват 60 бенефициери от България.

В резултат на глобализацията държавите са все по-взаимозависими и проблемите трябва да бъдат решавани на международно равнище. Създаването на макрорегионални стратегии (МРС) е насърчавано от редица държави и региони на ЕС като допълнение към традиционните политики на страните относно пространственото развитие и териториалното управление. В момента има четири разработени МРС. Една от тях е тази за региона на река Дунав, приета през 2011 г. С нейна помощ са започнали и доразвити няколко ключови за региона проекти като генералните планове за рехабилитация и поддръжка на фарватера и използване на втечнен природен газ за корабоплаване, създаването на мрежи за опазване на природата и разработване на общи методологии за оценка и управление на природния риск и др.

Независимо от предприетите инициативи регионът все още е изправен пред редица проблеми, изискващи оперативни мерки на международна равнище. Сред тях са: по-добра интеграция по отношение на транспортната и енергийната инфраструктура, мерки срещу замърсяването на водите, природните рискове, общи политики за пазара на труда и образованието, мерки за конкурентоспособност, в частност за МСП, и мерки за преодоляване на демографските предизвикателства. Измерението на сигурността е все по-важно в контекста на появилите се през последните две години нови предизвикателства, свързани с миграционните потоци, световната сигурност и тероризма.

Транснационално сътрудничество на Дунавския регион

Възможен отговор на общите предизвикателства, пред които е изправен регионът на река Дунав, дава Програмата за транснационално сътрудничество "Дунав 2014 - 2020 г". Тя обхваща същия географски район, предоставя финансова помощ за конкретни транснационални проекти и подпомага управлението на стратегията. Програмата има 4 приоритетни оси и 9 специфични цели в подкрепа на посочените по-горе предизвикателства:

- Приоритетна ос 1: Иновативен и социално ангажиран Дунавски регион, включваща специфична цел 1.1: Подобряване на средата за балансиран достъп до знание и 1.2: Увеличаване на уменията и знанията за бизнес и социалните иновации.

- Приоритетна ос 2: Околна среда и културно ангажиран Дунавски регион, включваща специфична цел 2.1: Устойчиво използване на природното и културното наследство и ресурси; 2.2: Възстановяване и управление на екологични мрежи и коридори; 2.3: Подобряване на транснационалното управление на водните ресурси и превенция на риска и 2.4: Подобряване на готовността за управление на рискови ситуации. - Приоритетна ос 3: Подобрена свързаност на Дунавския регион, включваща специфична цел 3.1: Екологосъобразни и сигурни транспортни системи и 3.2: Подобряване на енергийната сигурност и енергийната ефективност.

- Приоритетна ос 4: Добре управляван Дунавски регион, включваща специфична цел 4.1: Повишаване на институционалния капацитет за посрещане на основните обществени предизвикателства и 4.2: Подобряване на системите за управление и капацитета на публични институции, ангажирани с развитието и изпълнението на целите на Дунавската стратегия.

Какво се финансира

За да постигне определените цели, програмата финансира предимно дейности от типа "меки мерки", в т.ч.: провеждане на проучвания, разработване на стратегии и оперативни планове за действие, дейности за изграждане на капацитет, информационни кампании, развитие на иновативни инструменти, създаване на нови продукти и услуги, подготовка и развитие на инвестиционни мерки, включително изграждане/рехабилитация на дребномащабна инфраструктура, доколкото е целесъобразно и оправдано.

Проектите трябва да допринасят за: устойчиво териториално развитие, привличане на инвестиции, развитие на предприемачеството и икономика, основана на знанието, насърчаване на иновациите и социалното включване. Така също следва да водят до повишаване капацитета на всички участници в транснационалните партньорства за целите на задълбочаване на интеграционните процеси.

Бенефициери по проектите, финансирани от програмата, могат да бъдат национални, регионални и местни власти, публичноправни организации (образователни институции, университети, както и юридически лица с нестопанска цел в обществена полза) и частни фирми от държави - членки на ЕС.

Програмата се финансира с 202.3 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и с 19.8 млн. евро от Инструмента за предприсъединителна помощ на ЕС. Приносът на България към формирането на общия размер на средствата от ЕФРР е 17.3 млн. евро, което е близо 8.60%.

Управляващ орган на програмата е Секретариатът за национално икономическо планиране (Office for National Economic Planning) към Министерството на националната икономика на Унгария. За България като национален орган по програмата е одобрена главна дирекция "Управление на териториалното сътрудничество" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Реалното изпълнение на програмата започна през 2015 г. с отварянето на първата покана за набиране на проектни предложения. Тя е отворена в периода 22 септември 2015 г. – 9 май 2016 г., с два етапа на кандидатстване. В рамките на първия етап (внасяне на заявления за интерес) са подадени общо 576 заявления за интерес. До втория етап на поканата (подаване на формуляри за кандидатстване) са допуснати 100 проектни предложения, от които 91 преминават техническа оценка. Комитетът за наблюдение на програмата по време на среща, проведена в Будапеща на 8 декември 2016 г., одобри 54 от 55-те проекта, предложени за финансиране. В одобрените проекти участват 60 бенефициенти от България. Пълният списък с одобрени проектни предложения, както и допълнителна информация за тях могат да бъдат намерени на интернет страницата на програмата: http://www.interreg-danube.eu/news-and-events/project-news/186.

Втората покана за представяне на предложения е планирано да започне официално през пролетта на 2017 г. Тя ще бъде насочена към постигане на специфични цели 1.2, 2.2, 2.3, 2.4 и 3.2 и също ще бъде с двуфазов етап на кандидатстване. Поканата ще е отворена за всички категории бенефициенти на програмата.

Допълнителна информация и всички документи, свързани с втората покана, могат да бъдат намерени на: http://www.interreg-danube.eu/calls/calls-for-proposals/second-call-for-proposals.

За информация на потенциалните кандидати е налична и web базирана платформа за търсене на партньори с база данни за проектни идеи: http://www.interreg-danube.eu/calls/project-ideas.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП).

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал